Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΠΛΑΤΑΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η μυθολογία η οποία έχει σχέση με τις Πλαταιές και την ευρύτερή της περιοχή είναι πλούσια, σημαντική και εμπεριέχει πολλά μηνύματα.

''Ο ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ''

   Σύμφωνα λοιπόν με τη μυθολογία, ιδρυτής της πόλης υπήρξε ο Κιθαιρώνας, ο οποίος έδωσε το όνομά του στο βουνό, που περήφανο ορθώνεται πάνω από την αρχαία πόλη. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές για τον Κιθαιρώνα, που τον περιγράφουν ως ένα πολύ ωραίο νέο, που τον ερωτεύθηκε η Τισιφόνη, μια από τις Ερινύες. Αυτός την απέφυγε και περιφρόνησε τον έρωτά της. Η Τισιφόνη για να τον εκδικηθεί μεταμόρφωσε μία από τις τρίχες της σε φίδι, η οποία και τον τσίμπησε. Ο Κιθαιρώνας πεθαίνοντας στις πλαγιές του βουνού, που ονομαζόταν έως τότε Αστερίων, έδωσε το όνομά του στο βουνό.

   Άλλη μία εκδοχή του μύθου ανέφερε ότι ο Κιθαιρώνας και ο Ελικώνας ήταν δύο αδέλφια. Ο Ελικώνας είχε ήπιο και αξιαγάπητο χαρακτήρα, ενώ ο Κιθαιρώνας ήταν βίαιος και απόμακρος. Ο Κιθαιρώνας σε έναν καβγά οικογενειακό σκότωσε τον πατέρα του και έριξε τον αδελφό του Ελικώνα κάτω από ένα βράχο. Ο ίδιος σκοτώθηκε πέφτοντας από έναν γκρεμό. Σε ανάμνηση των δύο αδελφών, έδωσαν στα δύο γειτονικά βοιωτικά βουνά τα ονόματα. Το πρώτο βουνό που ήταν και η κατοικία των Ερινυών, σε ανάμνηση του βίαιου χαρακτήρα, το ονόμασαν Κιθαιρώνα. Στο άλλο βουνό που ήταν και η έδρα των Μουσών, σε ανάμνηση του άλλου αδελφού που ήταν ευαίσθητος και ήπιος, έδωσαν την ονομασία Ελικώνας.


''Ο ΑΣΩΠΟΣ''

   Μετά τον Κιθαιρώνα, βασιλιάς της πόλης που ο ίδιος είχε δημιουργήσει έγινε ο Ασωπός, ο οποίος ήταν γιός του Ποσειδώνα και της Πυρός. Ο Ασωπός παντρεύτηκε την Μετώπη, κόρη του Ποταμού Λάδωνα και απέκτησε μαζί της δύο γιούς και είκοσι κόρες. Έδωσε το όνομά του στον κοντινό ποταμό Ασωπό, ενώ η κόρη του Πλάταια έδωσε το όνομά της στην πόλη που είχε ιδρύσει ο Κιθαιρώνας, που από την περίοδο αυτή ονομάζεται Πλαταιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: