Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΩΕΡΟΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΑΙΩΝ ''ΩΕΡΟΗ''

   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών ''Ωερόη'', δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2006 από μία ομάδα ανθρώπων που κατάγονται από τις Πλαταιές, έχοντας ως κοινό σκοπό την προαγωγή του μορφωτικού, επιστημονικού και πολιτιστικού επιπέδου, τόσο των μελών του συλλόγου, όσο και των κατοίκων της περιοχής. Ο σύλλογος επιδιώκει να αγκαλιάσει όλους τους νέους του δήμου Πλαταιών, καθώς και να συνεργαστεί με σωματεία ανά την Ελλάδα με παρεμφερείς σκοπούς.
   Στα πλαίσια λειτουργίας του συλλόγου ''Ωερόη'', πραγματοποιείται πληθώρα εκδηλώσεων, όπως έκθεση βιβλίου, εθελοντική αιμοδοσία, το Φεστιβάλ Πλαταιών (πρώην Φεστιβάλ Πατάτας), δεντροφύτευση, διοργάνωση εκδρομών καθώς και βραδιές γεμάτες μουσική.
   Πηγή έμπνευσης για το όνομα ''Ωερόη'' αποτελεί ο ομώνυμος ποταμός που ξεκινάει από τον κάμπο των Πλαταιών και καταλήγει στη θάλασσα, μεταξύ των παραλιών Λιβαδόστρας και Καλαμακίου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ωερόη ήταν κόρη του Ασωπού. Είναι ο μοναδικός ποταμός της Βοιωτίας που ρέει αντίθετα, δηλαδή από την ανατολή προς τη δύση. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα, ίσως και το μοναδικό θηλυκού γένους ποτάμι, γεγονός που δηλώνει και την εκτίμηση που είχαν οι αρχαίοι Πλαταιείς στις γυναίκες. Το έμβλημα του συλλόγου, είναι εμπνευσμένο από το νόμισμα της αρχαίας πόλης των Πλαταιών (Πλάταια), στο οποίο απεικονίζεται η Προστάτιδα Θεά της Πλάταιας, Ήρα.


''ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΛΑΤΑΙΩΝ''

3-6 Αυγούστου 2017:   Στις 3-6 Αυγούστου 2017, έλαβε χώρα στις Πλαταιές το 10ο Φεστιβάλ Πλαταιών (Φεστιβάλ Πλαταιών 2017), με μεγάλη επιτυχία και πλήθος παρευρισκόμενου κόσμου!!! Μία εκδήλωση η οποία έχει πλέον καταστεί θεσμός και φέρνει τις Πλαταιές στο επίκεντρο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Νομού Βοιωτίας!!!
   Η εκδήλωση αυτή ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006, με την ονομασία ''Φεστιβάλ Πατάτας''. Περιελάμβανε ''Διαγωνισμό Μαγειρικής'' με κύριο συστατικό την πατάτα και είχε ως στόχο την προβολή της πατάτας (η οποία καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στον κάμπο των Πλαταιών), αλλά και τη διατήρηση και ανάδειξη της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής.
   Λόγω της επιτυχίας της εκδήλωσης και της μεγάλης απήχησής της στον κόσμο, το 2010 αποφασίστηκε από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, η εκδήλωση να μεταφερθεί στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Πλέον, έχει καθιερωθεί να γίνεται εκείνη την ημερομηνία και έχει καταστεί θεσμός!!! Λόγω της απήχησής της στους κατοίκους όλων των ηλικιών, το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί με τετραήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και ανανεώνονται κάθε χρονιά.

   Φέτος, έλαβε χώρα το επετειακό ''10ο Φεστιβάλ Πλαταιών'', όπου η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τα εξής:

- Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017:

18:30 : Πεζοπορία & Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο των Πλαταιών

- Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017:
18:00 : Αναβίωση Παλαιών Παιχνιδιών (Στο Δημοτικό Σχολείο Πλαταιών)

- Σάββατο 5 Αυγούστου 2017:
09:00 : Αγώνας Αντοχής (Στην πλατεία Πλαταιών)
21:00 : Προβολή Φωτογραφιών από τα 10 χρόνια ιστορίας του Συλλόγου (Στην πλατεία Πλαταιών)
22:30 : Λαϊκή Βραδιά (Στην πλατεία Πλαταιών)

- Κυριακή 6 Αυγούστου 2017:
11:00: Ζωγραφική για παιδιά (Στην πλατεία Πλαταιών)
21:00: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΑΤΑΣ (Στην πλατεία Πλαταιών), με:
* Τραγούδια από την γυναικεία χορωδία του Ι.Ν. Ευαγγελιστού Λουκά Θήβας
* Μαγειρική
* Παραδοσιακοί χοροί
Στους παραδοσιακούς χορούς, συμμετείχαν:
i) ΔΙΚΤΑΙΟΙ - ΚΑΣΤΡΙΝΟΙ
ii) ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (ΕΛ.ΠΑ.Χ.Ο.)
iii) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΑΙΩΝ
iv) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΗΒΑΣ ΄΄ΛΑΪΟΣ΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: